Khamis, 29 Ogos 2013

Orange chiffon cheesecake




Orange chiffon cheesecake

Bahan2nya:

A
40g cream cheese
60g susu segar
25g butter

B
65g tepung gandum

C
4 biji kuning telur
1 biji parutan kulit oren, optional

D
4 biji putih telur
100g gula kaster
Secubit garam, saya tak letak
1/8 sk cream of tartar


Cara2 membuatnya:

1. Masak bahan A atas double boiler hingga cair & pekat.

2. Alihkan & masukkan bahan B, gaul rata.

3. Masukkan bahan C, gaul lagi.

4. Kemudian, pukul bahan D hingga kembang & bertanduk. 
Kaup balikkan dengan adunan (langkah 3 ) tadi hingga sebati.

5. Tuang kedalam loyang chiffon bersaiz 9'. Jangan griskan loyang.

6. Bakar pada suhu 175C selama 35-40 minit. Segera terbalikkan loyang apabila kek sudah masak & sejukkan sepenuhnya baru keluarkan kek dari acuan.

Tiada ulasan: