Rabu, 14 Mei 2014

SUPER MOIST CHOCOLATE CAKE

Gambar: SUPER MOIST CHOCOLATE CAKE
Oleh:Sharifah Aminah Al-Baiti
FB: www.facebook.com/bukuresepi
* www.bukuresepi.com

2 cwn gula dikisar halus
2 cwn tepung kek
3 biji telur grade A
1 cwn serbuk koko 
1 cwn susu cair
1 cwn butter cair atau minyak jagung
1 cwn air panas didih
1 tsp esen vanila

Cara-cara

1. Tepung dan serbuk koko di ayak.
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan dan kacau 
sebati
4. Masukkan bahan2 yg diayak ke dalam adunan. 
5. Kaup balikkan adunan.
6. Masukkan air panas dan kacau sebati.
7. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180C ikut oven masing2. 
(boleh juga dikukus selama lebih kurang 1 jam) 

Resepi Ganache

2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
#utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream 

Langkah 1
1. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream, bila dah 
didih, padam api dan masukkan cooking choc, kacau sebati.
2. Tambahkan golden syrup
3. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sejuk

Langkah 2
#utk whipped cream..
pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati...

Bolehlah lapiskan kek dgn ganache dr langkah 2..
Hiaskan bhgn luar kek dgn ganache yg tlh disimpan dlm peti sejuk dr langkah 1 tadi...

Assalamualaikum.
Ketika saya melayari fb buku resepi, saya tertarik dengan resepi kek coklat ini, (walaupun saya telah ada pelbagai jenis resepi kek coklat... saya tetap kumpul resepi baru, sebab... saya suka kek coklat!!) terutama cara menyediakan ganache yang agak mudah. Jadi, saya telah minta izin untuk tempekkan resepi beserta gambarnya sekali, sebagai rujukan. Terima kasih ya.. Hmm, saya suka kek coklat. Jom kita tengok resepinya... 


SUPER MOIST CHOCOLATE CAKE
Oleh:Sharifah Aminah Al-Baiti
FB: www.facebook.com/bukuresepi
www.bukuresepi.com

2 cwn gula dikisar halus
2 cwn tepung kek
3 biji telur grade A
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn butter cair atau minyak jagung
1 cwn air panas didih
1 tsp esen vanila

Cara-cara

1. Tepung dan serbuk koko di ayak.
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan bahan2 yg diayak ke dalam adunan.
5. Kaup balikkan adunan.
6. Masukkan air panas dan kacau sebati.
7. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180C ikut oven masing2.
(boleh juga dikukus selama lebih kurang 1 jam)

Resepi Ganache

2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
#utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream

Langkah 1
1. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream, bila dah didih, padam api dan masukkan cooking choc, kacau sebati.
2. Tambahkan golden syrup
3. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sejuk

Langkah 2
#utk whipped cream..
pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati...

Bolehlah lapiskan kek dgn ganache dr langkah 2..
Hiaskan bhgn luar kek dgn ganache yg tlh disimpan dlm peti sejuk dr langkah 1 tadi...

Tiada ulasan: