Sabtu, 28 September 2013

Puding Triffle 2

Dengan Nama Allah Ya Rahman Ya Rahim



Ummi cuba masak puding triffle, rasa teringin nak makan...
Ummi ambik resepi ni dari blog linapg.blogspot.com.
*kredit pada tuan punya blog
Inilah resepinya,

PUDING TRIFFLE

bahan-bahan:


1 biji kek gulung - ummi guna perisa pandan
1 tin buah koktel - asingkan buah dan jusnya
1 cawan tepung kastard * kena kurangkan sikit
1/2 cawan gula *           
1 tin susu cair  *
1 tin air *
1 kotak jeli kristal NONA
400 ml air
loyang atau bekas yang sesuai

caranya:
1. Potong kek 1 - 1 1/2 cm. Susun dan padatkan ke dalam bekas yang sesuai.
Basahkan kek dengan jus koktel tadi.

2. Masak bahan bertanda * dengan api kecil sehingga nampak meletup-letup dan berkilat.
Tuangkan ke atas kek tadi, ratakan dengan segera.


3. Taburkan buah koktel dan tekan sedikit supaya ia tenggelam ke dalam kastard tadi.

4. Larutkan serbuk jeli ke dalam air dan masak hingga didih.
Tuangkan perlahan-lahan ke dalam bekas tadi.


5. Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais.

6. Sedia untuk dimakan, bila sejuk.... enak rasanya, nyum nyumm!!


** ummi rasa sukatan tepung kastard agak banyak sebab ia cepat mengeras dan tak sempat nak ratakannya
     lain kali nak kurangkan kepada 3/4 cawan saja.
ataupun...
     mungkin ummi yang tak pantas meratakannya...



Tiada ulasan: