Ahad, 15 September 2013

Pavlova lagi

Mini Pavlova

Assalamualaikum
Ha... tengok gambar kat atas tu.. dah menjadi PAVLOVAku...

percubaan kali kedua ni menjadi, memang syok lah, teruja dan puas hati...
( konon nak cerita kat hangpa la... bila projek menjadi... )

kali ni dah tak berani nak buat nak besaq gedabak tu dah!
kami tukaq buat kecik-kecik,
alasannya.. cepat masak! TAK mau dah dok berkampung berejam depan oven!!

dan pagi jumaat ni, mula lagi projek hari cuti..
ummi buat dengan ciknalah..

yang syoknya... betapa takut nya kami...
kami mula buat separuh adunan saja
cuma pakai 2 biji teloq. sikit kan ?

dan ni lah resepi yang kami buat

MINI PAVLOVA

:-) Langkah 1

bahan-bahan:
2 biji putih telur - guna gred B ja
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu makan tepung jagung
1/4 cawan gula aising
1/2 penutup esen vanilla

*menggunakan sukatan sudu dan cawan metrik

caranya:
dalam bekas yang bersih dan kering,
 pukul putih telur dengan kelajuan sederhana sehingga berbuih
guna kelajuan tinggi dan pukul putih telur sehingga kembang atau naik
 masukkan gula aising dan pukui sampai kental dan bertanduk
* kalau hangpa tunggang bekas, putih teloq tu tak berganjak, duk tang tu saja...

lepaih tu, hangpa buh esen vanilla, cuka dan tepung jagung
putaq sampai sebati

**kalau tak mau putaq pun tak pa, 
kalau hangpa buat banyak - 4 biji teloq,
kacau dengan senduk kayu pon boleh... bagi rata dan sebati ja..

buh dalam plastik, gunting muncung dan pamkan ke dalam cawan kertas, separuh saja tau..
sebelum tu panaskan oven dulu 150 c, 15 minit
masukkan pavlova dan ummi set 40 minit

**ikut suka la hangpa nak pakai cawan kertas mana pun
tapi.. nak peringat, pandai-pandai la hang pa set masa,
kalau saiz besaq, bakaq dulu, kalau tak masak,
tambah masa lagi..

perhatikan, selepas 20 minit ia akan berubah warna dan telah naik.
setelah cukup masa, warnanya dah cantik dan tentu dah masak sebab nipis saja

buka sedikit pintu oven dan biarkan ia sejuk


:-) Langkah 2

sediakan krim dan buah yang hangpa suka
kena guna buah masam sebab nak imbang rasa pavlova yang maneh

ummi dah sedia semuanya sejak semalam lagi
semuanya duk lam peti ais, mestilah dah sejuk

ok, meh nak habaq caranya:

1/2 cawan non dairy whipping cream - guna VALUE PRIDE

putaq krim sampai bertanduk dan kental macam putih teloq tadi
ummi suka jenama ni sebab tak perlu tambah gula - dah rasa manis 
dan sedap - rasa macam aiskrim vanilla

simpan dalam peti ais
**jangan biaq lama, nanti dia jadi lembik, cair
teruih simpan


ha.. macam ni lah rupa kotak krim
beli di kedai kek HL, depan SMSAH kat Jenan, Jitra
kat kedai kek tempat lain pun ada
kat pasaraya tak dak


:-) Langkah 3

dan buah yang ummi guna,
buah kiwi - lebih buat jus hari tu
strawberi, epal hijau dan oren 

kupas, potong kecik-kecik, simpan dalam peti ais - sejukkan la


:-) Langkah 4

keluarkan buah dan krim dari peti ais

ni nak mula deko mini pavlova dah ni...
step ni memang best lah!
aina pun teruja nak buat
macam nak main masak-masak
rasa macam perangai budak-budak pulak!  eh?? ya ka?

hangpa buatlah tengok
tau lah rasa teruja tu macam mana...

ok kita mula

ambik sebiji, ratakan krim diatasnya
wei... buh agak-agak la.. pavlova tu.. ciput ja
kemudian letakkan buah-buahan tadi sebanyak yang hangpa suka..
siap

eh ! eh ! tunggu sat 
amboi hangpa... buat la perabih dulu.. dak pun tambah la beberapa cup lagi
sat gi la makan..


:-) Langkah 5

dah siap semua

JOM! KITA MAKAN

ummi pun.. dah siap deko, kami pakat makan ramai-ramai
ha... kali ni memang sedap dan tak manis sangat
SEIMBANG 

kami tak simpan dalam peti ais dah sebab buah dan krim tadi memang sejuk
dan lapisan yang dibakar tadi sedap dan rangup

apalagi... kepada yang tak pernah cuba masak pavlova ni
dan dok beli saja
apa kata hangpa pi beli barang dan 
cuba try tengok!

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: