Ahad, 16 Jun 2013

Ganache Untuk Kek Coklat

Resepi Ganache - juga dari cik nor

Bahan-bahan:
400 g fresh cream
400 g dark choc - dipotong kecil
  40 g mentega

Caranya:
1. Masak fresh cream di atas dapur hingga keluar buih halus di tepi periuk.
2. Masukkan mentega. Cairkan.
3. Masukkan dark choc dan masak hingga ia cair sepenuhnya.
4. Tutup api dan sejukkan. Ia akan jadi kental.


Ini pula resepi Krim Coklat

Bahan-bahannya:
1 cawan fresh cream
1/4 cawan ganache - yang kita buat tadi

Caranya:
1. Pukul krim hingga soft-peak.
2. Campurkan ganache, pukul hingga sebati.
3. Sedia untuk digunakan pada kek yang telah sejuk.

Cara untuk hias:
1. Potong kek kepada 3 lapisan.
2. Ambil sekeping kek, sapukan ganache secukupnya.
3. Letakkan kepingan ke dua di atasnya.
4. Sapukan ganache sekali lagi di atas kek.
5. Letakkan lapisan yang ke tiga.
6. Sapukan krim coklat pada keseluruhan kek.
7. Simpan kek dalam peti sejuk 30 m atau lebih.
8. Letakkan kek diatas redai dan letakkan talam di bawahnya.
9. Tuang ganache yang telah dipanaskan sedikit di atas kek sambil dipusing-pusing.
    Sengetkan sedikit kek supaya ia sekata atau meliputi keseluruhan kek.
10. Sejukkan sekejap kek di dalam peti sejuk.
11. Hiaskan.

* ummi belum cuba lagi resepi ganache ni..

Tiada ulasan: