Selasa, 17 Jun 2014

Resepi Tomyam Ayam Pedas yang Sedap !!

Dengan Nama Allah Ya Rahman Ya Rahim


Assalamualaikum...
Apa habaq semua? sehat ka? la ni musim cuti sekolah. banyak sungguh panggilan kenduri kali ni. tak terkejar semua... letih. pi makan takat yang dan saja kan... lauk kenduri besa la... sana sini gulai daging, sup daging, kurma daging, ayam goreng berempah, ayam merah, acar, bihun sup, laksa. semua tu menu yang besa dihidang la ni. kadang- kadang tengok dah rasa tak teringin nak makan pun. lebih-lebih lagi kalau beberapa kenduri menggunakan khidmat katering yang sama. jemu juga kita kan...tapi makan juga la kan. kecik hati pula tuan kenduri tu nanti. Mujurlah sekarang ni ada pilihan lain selain menu berat2 belaka tu.
Ada kuih, rojak dan makanan ringan yang lain. 

Ok, tak mo cherita pasai kenduri dah...
Ha.... nak cherita pasai tomyam pulak.
Ha... ni la menu pembuka selera makan. Sedap makan panas-panas.
Bercerau peluh!! dengan panasnya, masam dan pedasnya, memang syiok la...!!

Resepi ni, anak sulung yang masak. Dah kakak suka, jadi kakak lah yang selalu jadi tukang masaknya... yang lain tukang makan je..! Kakak kalau masak, memang suka masak tomyam berkuah pekat. Sedap dan nikmat!!  Semua suka, confirm sedaplah hasil air tangan anak sulung ni. 
Resepi mudah, campak2 aje... letak aja apa yang kita suka makan. 
Biasanya kat rumah ni, kalau masak tomyam tu.... sayur lah yang berganda banyaknya dari ayam.

Biasanya kami hanya guna perencah segera aja. 
Kemudian tambah bahan lain supaya kuah lebih pekat, pedas dan terangkat!!
Selalunya guna perencah yang dijamin halal, hat dalam tin putih tu.... Banyak kedai makan area Jitra ni guna jenama tomyam tu. Kalau tak guna perencah tu, guna perencah adabi. 
Foto ? hmm... nanti Azz letak ye... lupa pulak nak ambil.


Ha, dah jumpa..... mengadap pakcik google tadi.

Resepi Tomyam Ayam Pedas yang mudah dan sedap !!
by: Aisyah Az-zahra

Untuk hidangan 5-6 orang

bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 batang lobak merah besar - dipotong serong sederhana tebal
1 bungkus jagung muda - dipotong serong
bunga kubis - potong kecil
1 paket cendawan - dicarikkan 
2 labu bawang besar holland - dipotong 4/8 , ikut saiz 
2-3 biji tomato yg keras - dipotong 4
setangkai daun limau purut - carikkan sedikit
2 batang serai - diketuk
10 - 15 biji cili padi - diketuk 
6-7 sudu besar perencah tomyam Thai @ 4 paket perencah tomyam Adabi
3-5 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit garam kasar
air secukupnya

bahan kisar:
2 biji bawang besar merah
2 biji tomato besar yang masak/ lembut
2 batang serai - dihiris halus
4-5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
10-15 biji cili kering - dipotong kecil, buang biji dan direndam air panas 
atau... guna cili padi aje

Caranya:
- kisar sehingga halus, bahan-bahan kisar.
- panaskan minyak dan tumiskan serai yang telah diketuk sehingga harum baunya..
- masukkan bahan kisar tadi dan masak dengan api sederhana sehingga didih dan pecah minyak
- masukkan ayam, kacau dan biarkan ia masak. masukkan sedikit air dan didihkan.
- masukkan lobak merah, bunga kobis dan jagung dahulu. kacau sekejap dan biar ia masak sedikit.
- masukkan semua bahan lain kecuali jus limau. 
- masukkan air secukupnya sehingga tenggelam semua bahan-bahan tadi.
- setelah didih dan masak, masukkan jus limau secukupnya.
- dah siap...., sedia untuk dihidang.

** letak cili tu, ikut suka la. kalau tak suka pedas, kurangkan sukatan cili di atas.
** pilihan kepada cili yang dikisar. gunakan cili kering jika mahukan kuah berwarna lebih merah.
foto yang Azz letak di atas, menggunakan cili padi. Jadi kuahnya, tak lah merah sangat, biasa saja
tapi rasa tetap sedappp..
** perencah tu... ikut sukatan bahan yang kita guna, kalau letak banyak, perencah pun kena letak lebih lah.
Kalau tak, tak kick! rasanya nanti. Ok.

SELAMAT MENCUBA