Ahad, 10 November 2013

Kek Betawi Kukus

Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum,
Dah lama tak makan Apom Betawi.
Dulu.... masa kecik2, mak selalu buat.
Bila raya, kuih ni wajib ada. Tapi sekarang mak dah tak buat dah....
dan hari ni... ummi guna resepi Apom Betawi untuk buat kek.
Kenapa ummi panggil kek? sebab... ummi tambahkan serbuk penaik dan
ovalette ke dalam senarai bahan-bahannya, ok.
Jom tengok resepi ni.

Kek Betawi Kukus

bahannya:
3 biji telur gred B
3/4 cawan gula
1 sudu teh esen ros
1 cawan tepung gandum - diayak bersama
1/2 sudu teh serbuk penaik - diayak bersama
1/2 sudu teh ovalette
sedikit pewarna merah jambu

caranya:
- pukul telur dan gula sehingga kembang dan putih.
- masukkan ovalette dan esen.
- guna kelajuan tinggi dan pukul lagi sehingga ia betul- betul sebati.
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
- pukul selama 5 minit lagi sehingga adunan nampak kembang, putih dan likat.
- ambil sedikit adunan dan warnakan
- tuang adunan ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas ( kertas apa pun boleh)
  atau tuang ke dalam bekas microwave.
- tuangkan pula warna merah jambu tadi.
- lorekkan corak jika suka.
- panaskan pengukus hingga didih airnya.
- kukus pada api sederhana besar selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dan bolehlah dipotong.

Enak dihidang ketika minum petang bersama teh atau kopi panas.


pesan ummi:
* buang dahulu tali pusat telur supaya kek tidak berbau hanyir
* boleh juga dibuat berlapis macam kek marble
* untuk mengelak permukaan kek berkawah,
ketika menggunakan loyang, atau perlu mengukus dlm jangkamasa yang lama:
1- tutup permukaannya dengan aluminium foil atau
2- letakkan penapis di atas loyang atau
3- balut tudung pengukus dengan kain bersih,
jadi air kukusan tidak akan jatuh ke atas kek atau permukaan apam anda
( jadi berlubang-lubang / berkawah dan tidak cantik )

bukan kreatif sangat nak melakar corak, saja..  suka-suka
ummi guna lidi pencungkil, tarik2 je, pusing sana, pusing sini
itu lah yang terhasil

tengoklah gambar2 ni, 
warnanya sedikit berbeza kan ?
gambar ni ummi guna 'flash' tablet,
nampak kuning pulak...

apa pun, ia adalah kuih yang sama.
kat atas gambar yang asli...
tapi kalau kuning pun, cantik juga kan

apam betawi asli yang mak buat memang warna kuning pun,
tapi mak tak letak pewarna,
ia warna asli.. mungkin sebab mak pakai telur itik


masih dalam 'cup'

setelah dipotong... dah sedia nak makan dah ni... jom

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: