Blog yang mencheritakan perihal hidup diri yang biasa-biasa saja... juga perkongsian cherita perihal alam hidup kita
Rabu, 4 Oktober 2017
Roti Pullman
Dengan Nama Allah Ya Rahman Ya Rahimm
Alhamdulillah. Ummi sihat hari ni. Abah dan anak-anak pun semuanya sihat, Alhamdulillah. Sihat pun rezeki dari Allah jua. Perlu sentiasa bersyuker padaNya.
Sekarang ni musim monsun. Cuaca tak menentu. Adakala panas terik tetapi adakala hujan turun saban hari. Kekadang turunnya sangat lebat hingga merisaukan kita yang tinggal di tempat-tempat yang berisiko banjir kilat atau banjir besar.
Apa pun bersyukur kita masih selamat dari segala musibah yang mendukacitakan Alhamdulillah.
Okey.. hari ni nak ceghita pasai Roti Pullman namanya ni. Ummi dah cuba banyak kali dah. Alhamdulillah sesuai dengan citarasa ummi sekeluarga.
Resepi ni ummi dapat dari fb Risalizah Manaf. Ummi tampal resepi beliau kat sini ya..😊.
Resepi ni menggunakan bread maker. So sesiapa yang ada bm tu.. jom lah cuba!
ROTI PULLMAN
sumber: Risalizah Manaf
195 ml susu (sejuk)
330g tepung roti
1/2 sudu teh garam
30g caster sugar ** ummi letak 40g
1 1/2 sudu teh mauripan
Masukkan bahan-bahan ikut turutan di atas.
Ambil setting dough/knead..start.
Lepas 5 minit tambah 25g butter (potong-potong butter tu dulu)
Tutup dan biarkan menguli sampai 20 min
Stop. Tukar setting sandwich, biarkan mesin sampai siap.
Boleh tambah kismis/chocolate chip/ butterscotch chip/almond/ apa-apa saja ikut suka hati..hihihi…untuk pic no 2 tu tambah 3/4 cup campuran chocolate chip, butterscotch chip & kismis.
Nota:
1. Sukatan gula boleh ubah ikut kemanisan yang kita nak.
2. Untuk kali ni ummi letak lebih kurang 2 sudu teh chia seed. *nak letak lebih pun boleh... kita yang buat dia 😉 yer dak.. 😊😊.
3. Ummi letak choco chips sekali tapi... dah 'hilanglah' pulak. kih..kih.. habis larut. Salah beli lettu... terbeli yang lembut. Lain kali beli yang keras hokey!
4. Kali ni juga ummi tambah 5g K-fine cream super. Ia bertujuan untuk menambah baik rasa dan struktur roti supaya naik sekata, lembut dan lebih sedap. Fungsinya sama seperti bread improver dan bread softener. Ada yang ni tak payah letak dah dua bahan tu. Hmm.. paham.
5. Satu lagi... adoii susu segar habis pulak..!! ummi timbang susu tepung je.. ganti. Ummi letak 15g sahaja. Tak mau lemak sangat. Kemudian tambahkan air biasa 3/4 gelas ikea yang warna warni tuh. Kacau hingga susu larut. Letakkan ketul ais 3 - 4 ketul dan timbang semula. Tambah air hingga cukup sukatannya.
***** tau dak ada satu cara mudah?
timbang atau sukat susu buh dalam tepung.
air tu... buh air sejuk dari peti ja.. settle, kan 😅.
Rupa roti selepas di potong. Amacam..? berongga dengan cantik sekali. Tu laa pasai ummi duk buat ikut resepi ni banyak kali tau... hihi. Suka dengan rasanya, suka dengan teksturnya. Apatah lagi selepas dah tambah K-fine cream. Semakin cantik kejadiannya. Mau tak "terSuka".
Ni laa rupanya chia seed dan choco chips ummi yang hilang tuuh.
Okey... panjang lebar ceghitanya. Uii jenuh hangpa semua nak baca.
Cuba tau.. best resepi ni. Ala.. resepi roti bantal je tapi bila dapat buat sendiri. Wah! seronok sangat.
Boleh ubahsuai bahan sampingan lain. Buh esen vanilla ke.. emulco ke.
Tak cuba tak tau.
Wassalam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
Tq puan.sgt menjadi.semoga mendapat manfaat kepada semua org.tq.
Catat Ulasan