Sabtu, 23 September 2017

Pulut Kuning


Alhamdulillah.
Ummi dapat satu lagi resepi pulut kuning yang nampak menarik, resepi dari fb lagi.

#copypaste
#Salmanormi Salleh (MAHN) dari Johor Bahru.
#kitakongsi

Assalamualaikum semua . Oleh kerana ramai yg pm kak Normi tanya tentang resepi pulut kuning diraja . Kat sini kak normi bagitahu rahsia nya . Semoga ilmu yang kak normi share bermanfaat utk semua.πŸ’•

Resepi Pulut kuning Diraja 

Bahan-bahan

- Beras Pulut 1kg ( 10- 15 org mkn )
-santan kelapa sebiji ( 2cwn pati santan)
-Daun pandan
-serbuk kunyit babas 1 sudu besar 
-asam keping ( 3 keping )
-garam ( 1 sudu teh )

Cara-caranya

-cuci beras pulut sebanyak 3 kali 

-rendam beras pulut dgn serbuk kunyit babas dan asam keping selama lebih kurang 5 jam. Kak normi guna serbuk kunyit babas sbb colour pulut kuning kita akan jadi lebih cantik.

 -kukus beras pulut yg telah ditapis bersama daun pandan selama 30 minit 

-kemudian kecilkan api dapur sementara kita nak gaul santan yg telah diletak 1 sudu teh garam 

- Gaul pulut kukusan pertama tadi bersama santan  (ketika pulut masih panas )

- kemudian kukus utk kali kedua dgn daun pandan juga selama 20 minit shj.

Okay siap 😁
 Kak normi share sikit tips kenapa perlu letak asam keping semasa rendam . Okay supaya pulut kita akan lebih berkilat dan cantik. Insha Allah jadi sama mcm dlm gambar
 Selamat mencubaπŸ‘


Tiada ulasan: