Dengan Nama Allah Ya Rahman Ya Rahim
Ummi cuba masak puding triffle, rasa teringin nak makan...
Ummi ambik resepi ni dari blog linapg.blogspot.com.
*kredit pada tuan punya blog
Inilah resepinya,
PUDING TRIFFLE
bahan-bahan:
1 biji kek gulung - ummi guna perisa pandan
1 tin buah koktel - asingkan buah dan jusnya
1 cawan tepung kastard * kena kurangkan sikit
1/2 cawan gula *
1 tin susu cair *
1 tin air *
1 kotak jeli kristal NONA
400 ml air
loyang atau bekas yang sesuai
caranya:
1. Potong kek 1 - 1 1/2 cm. Susun dan padatkan ke dalam bekas yang sesuai.
Basahkan kek dengan jus koktel tadi.
2. Masak bahan bertanda * dengan api kecil sehingga nampak meletup-letup dan berkilat.
Tuangkan ke atas kek tadi, ratakan dengan segera.
4. Larutkan serbuk jeli ke dalam air dan masak hingga didih.
Tuangkan perlahan-lahan ke dalam bekas tadi.
5. Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais.
6. Sedia untuk dimakan, bila sejuk.... enak rasanya, nyum nyumm!!
** ummi rasa sukatan tepung kastard agak banyak sebab ia cepat mengeras dan tak sempat nak ratakannya
lain kali nak kurangkan kepada 3/4 cawan saja.
ataupun...
mungkin ummi yang tak pantas meratakannya...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan