Isnin, 9 September 2013

Khasiat kaduk



Pucuk kaduk yang direbus sedap dibuat ulam dan dicecah dengan sambal belacan. Selain dibuat ulam dan masak lemak, ada banyak khasiat kaduk yang tidak kita ketahui, antaranya ialah:

Air rebusan pokok beserta akarnya dikatakan dapat:
- melawaskan pembuangan air kecil
- merawat masalah penghadaman dan usus
- mengeluarkan angin dalam perut

Air rebusan daun kaduk dikatakan dapat merawat:
- batuk dan kahak
- melancarkan proses penghadaman
- menghilangkan senak perut
- demam malaria
- sakit pinggang
- sakit gigi
- sengal atau lemah badan

Merawat panau:
Caranya, ambil daun kaduk, bersihkan dan ditumbuk lumat. Tampalkan pada panau. Buatlah selalu sehingga sembuh.

**walau banyak khasiatnya, bersederhanalah apabila mengamalkannya
**dapatkan nasihat dari yang pakar jika mahu mengamalkan pengambilannya sebagai alternatif pengubatan
**semua info ini bersumber dari google, petua sejagat dan petua nenek

Tiada ulasan: