Bismillahirrahmanirrahim
Ummi tercari-cari resepi nasi arab ni. Setelah mengadap pakcik google, wah...!! banyaknya resepi nasi arab. Jadi.... ummi pilih dari blog ummiesya.blogspot.com.
Ummi mohon untuk copy paste di sini untuk mengekalkan keaslian entri ni.
Yang memudahkan ummi juga.. bila nak masak, boleh tengok kat blog je.. kan ...
Jom kita semak ... dan cuba masak!!
Nasi Arab @ Nasi Mandy
sumber ummiesya & kak noor masri
Ummi tercari-cari resepi nasi arab ni. Setelah mengadap pakcik google, wah...!! banyaknya resepi nasi arab. Jadi.... ummi pilih dari blog ummiesya.blogspot.com.
Ummi mohon untuk copy paste di sini untuk mengekalkan keaslian entri ni.
Yang memudahkan ummi juga.. bila nak masak, boleh tengok kat blog je.. kan ...
Jom kita semak ... dan cuba masak!!
Nasi Arab @ Nasi Mandy
sumber ummiesya & kak noor masri
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi PUSA -dicuci dan direndam selama 20 min
4.5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti air mengikut jenis beras
garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning( letak serbuk kunyit ajer)
Bahan utk menumis:1 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Kulit Kayu Manis n bunga lawang (add)
3 ulas bawang merah - dimayang halus (blend n mayang bwang merah,putih n halia)
1 ulas bawang putih- dimayang halus
1 in Halia (add )
2 Helai Daun Pandan Disimpul (add )
2 Helai Daun Pandan Disimpul (add )
2/3Pokok Daun Ketumbar (add )
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Stok Ayam (utk masak nasi)
1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)
Cara membuat:
Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.
1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)
Cara membuat:
Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.
Ayam Panggang
Bahan Perapan:
1 sudu teh zaffran - ganti dgn skit serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah kabsah - tengok penyediaan dlm entri sblm ni
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
Bahan Perapan:
1 sudu teh zaffran - ganti dgn skit serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah kabsah - tengok penyediaan dlm entri sblm ni
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu kecil garam
Aluminium foil utk balut/bungkus
Cara membuat:
Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.
Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.
Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.
Sos Salata:
Bahan-bahan:
2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.
Bahan-bahan:
2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon.
Gula secukup rsa aku add
Gula secukup rsa aku add
Cara penyediaan:
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.
Kambing panggang nih lak,aku perap ngan lada itam tumbuk,cajun,dried rosemary,serbuk paprika,rempah 5spice,sos tiram,serbuk pati ayam n Lea & Pearin,pastu panggang lam pemanggang ajaib jerk..Nak kick lagi perah cikit lemon time nk mkn tuh..Hubby ckp mmg sdp sgt,heheheh..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan