daun ubi kayu |
daun pisang |
Daun ubi kayu atau daun pisang boleh digunakan untuk membersihkan kerang.
Caranya:
- Ambilkan daun ubi kayu atau daun pisang ( selebar sekeping kertas A4 pun dah cukup untuk 1 kg kerang ).
- Carik-carikkan daunnya. Masukkan ke dalam besen bersama-sama dengan kerang dan masukkan air secukupnya.
- Sarungkan tangan dengan plastik atau sarung tangan dahulu untuk mengelakkan kuku bercalar.
- Kemudian kisarkan kerang tadi dengan menggunakan tangan beberapa kali.
- Setelah air kelihatan keruh, keluarkan dan masukkan air semula.
- Ulang langkah tadi beberapa kali sehingga kerang kelihatan bersih dan airnya basuhannya jernih.
- Kerang telah sedia untuk dimasak.
Serai pun boleh juga.
Caranya:
1. Ambil beberapa batang serai, tumbuk tetapi janganlah sampai hancur.
2. Masukkan ke dalam air rendaman kerang. Kisarkan dengan tangan.
3. Biar 10-15 minit, toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan