Ahad, 7 Julai 2013

Bersihkan Kerang



daun ubi kayu



daun pisang

Daun ubi kayu atau daun pisang boleh digunakan untuk  membersihkan kerang.
Caranya:
  1. Ambilkan daun ubi kayu atau daun pisang ( selebar sekeping kertas A4 pun dah cukup untuk 1 kg kerang ). 
  2. Carik-carikkan daunnya. Masukkan ke dalam besen bersama-sama dengan kerang dan masukkan air secukupnya. 
  3. Sarungkan tangan dengan plastik atau sarung tangan dahulu untuk mengelakkan kuku bercalar. 
  4. Kemudian kisarkan kerang tadi dengan menggunakan tangan beberapa kali. 
  5. Setelah air kelihatan keruh, keluarkan dan masukkan air semula. 
  6. Ulang langkah tadi beberapa kali sehingga kerang kelihatan bersih dan airnya basuhannya jernih. 
  7. Kerang telah sedia untuk dimasak.

Serai pun boleh juga.
Caranya:

1. Ambil beberapa batang serai, tumbuk tetapi janganlah sampai hancur.
2. Masukkan ke dalam air rendaman kerang. Kisarkan dengan tangan.
3. Biar 10-15 minit, toskan.

Tiada ulasan: