Isnin, 9 Disember 2013

Apam Gula Hangus


Apam Gula Hangus
sumber : koleksi resepi ummi

bahan-bahan :

1 cawan gula pasir
1 cawan air

2 biji telur
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
2 sudu besar susu pekat
1 sdt soda
1 1/2 cawan tepung gandum

caranya :
1. Gula pasir dimasak dengan api perlahan sehingga perang dan larut.
2. Tuangkan air dan masak hingga gula perang larut. Sejukkan.
3. Kisar telur, marjerin, susu dan minyak selama 3 minit.
4. Masukkan soda dan kisar lagi. 
5. Masukkan air gula hangus dan tepung, kacau hingga sebati.
6. Griskan acuan dengan minyak dan kukus 45 minit.
.........................................................

Resepi kat atas ni, resepi asal tapi ummi dah olah sikit 
bahan dan caranya, sebab..... nak menghabiskan tepung yang
dah lama beli, tapi dah tak tau nak buat apa.
Asalnya tepung hongkong ni, digunakan untuk buat durian crepe.
Ada banyak lagi.... itu le, diolah jadi apam pula.
Ok, ini resepi yang ummi olah.
Kejadian apamnya tersangatlah....... lembut ! gebus gebas gitu !
walaupun rupanya tak secantik apam yang lain.


Apam Gula Hangus
diolah oleh ummiaishah2278.blogspot.com

bahan-bahan :

3/4 cawan gula pasir
1 cawan air

(A)
2 biji telur ayam gred B
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
1/2 sdt ovalette

1 sdt esen vanilla
1/2 cawan minyak

1/2 sdt soda * ayak bersama
2 cawan tepung hongkong * ayak bersama

acuan lompang secukupnya - sapu minyak

caranya :

1. Masak gula dengan api perlahan hingga larut, masukkan air, 
didihkan hingga larut dan sejukkan.
2. Pukul (A) hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan minyak dan esen, pukul dengan kelajuan tinggi hingga 
adunan nampak pekat.
** 4. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung, 
pukul hingga rata dan masukkan separuh air gula hangus tadi. 
Selang-selikan hingga habis.
Pukul hingga adunan rata dan sebati.
5. Sudukan adunan separuh acuan dan kukus 7-8 minit.

**langkah no 4, 
tepung, air gula, tepung, air gula dan tepung

* kalau tak suka rasa masin (marjerin) - tak perlu masukkan

SELAMAT MENCUBA...






Tiada ulasan: