Rabu, 26 Jun 2013

Biskut Pandan

Bismillahirrahmanirrahim

Biskut ni sebenarnya dari resepi biskut bunga cina tapi ummi dah ubah suai sikit dan jadilah biskut pandan.
Rasanya rangup sebab ummi masukkan tepung biskut.
Biskut yang sederhana... tapi sedap dimakan. Cubalah...

Biskut Pandan

Bahan-bahan:
100 g planta
 90 g gula kastor
  1  biji telur gred A
  2  cawan tepung jagung *
1/2 cawan tepung ubi      *
1/2 cawan tepung gandum *
  3 sudu besar tepung biskut
  1 sudu kecil perisa kelapa pandan
pewarna hijau epal secukupnya

* bahan diayak
bahan hiasan: kuning telur secukupnya untuk disapu di atas biskut

Caranya:
1. Putar planta dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur, putar lagi sehingga kembang dan masukkan perisa kelapa pandan.
3. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit beserta dengan tepung biskut.
4. Masukkan pewarna. Uli hingga tidak melekat di tangan.
5. Terap dengan acuan bentuk bunga melati dan cucuk dengan lidi di ruang tengahnya.
6. Bakar 15 minit pada suhu 180  C. Keluarkan, sapu kuning telur dan
7. Bakar semula 5 minit. Sejukkan dan simpan.

Tiada ulasan: