Rabu, 26 Jun 2013

Biskut Bunga Cina yang Gebu dan Rangup



Biskut tradisional ini berwarna putih, gebu dan rangup.
Bentuknya seperti biskut samperit dengan corak bunga besar dan biasanya dihias dengan ceri hijau atau merah.

Biskut Bunga Cina

Bahan-bahan:

100 g mentega / marjerin
  80 g gula kastor
    1 biji telur gred A
    2 cawan tepung jagung
    1 cawan tepung ubi
    1 sudu kecil esen vanilla

hiasan: ceri hijau atau merah

Caranya:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang dan masukkan esen.
3. Masukkan tepung sikit-sikit. Gaul hingga sebati dan menjadi adunan.
4. Tekan menggunakan acuan samperit. 
5. Hiaskan dengan ceri yang dipotong kecil di tengahnya.
6. Griskan loyang. Bakar 15 - 20 minit pada suhu 175  C.
7.Setelah masak, sejukkan dan simpan.

* sukatan menggunakan cawan biasa - saya guna cawan lutsinar jenama arc
* tambah mentega / marjerin jika adunan sukar ditekan

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: