Biskut tradisional ini berwarna putih, gebu dan rangup.
Bentuknya seperti biskut samperit dengan corak bunga besar dan biasanya dihias dengan ceri hijau atau merah.
Biskut Bunga Cina
Bahan-bahan:
100 g mentega / marjerin
80 g gula kastor
1 biji telur gred A
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi
1 sudu kecil esen vanilla
hiasan: ceri hijau atau merah
Caranya:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang dan masukkan esen.
3. Masukkan tepung sikit-sikit. Gaul hingga sebati dan menjadi adunan.
4. Tekan menggunakan acuan samperit.
5. Hiaskan dengan ceri yang dipotong kecil di tengahnya.
6. Griskan loyang. Bakar 15 - 20 minit pada suhu 175 C.
7.Setelah masak, sejukkan dan simpan.
* sukatan menggunakan cawan biasa - saya guna cawan lutsinar jenama arc
* tambah mentega / marjerin jika adunan sukar ditekan
SELAMAT MENCUBA
* sukatan menggunakan cawan biasa - saya guna cawan lutsinar jenama arc
* tambah mentega / marjerin jika adunan sukar ditekan
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan